Mihai Sprinceana
Un forum de programare cu de toate. Va astept sa va inscrieti si sa deveniti moderatori. Oricine este binevenit aici sa se inscrie si sa aiba acces la informatie free! Fiecare este liber sa adauge proiecte programe free etc. Ajutati acest forum sa devina o comunitate puternica unde fiecare invata de la fiecare! Tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati si fiecare contributie se poate dovedi utila in timp! Forumul este free informatia free dk aveti timp liber ajutati si pe ceilalti si invatati si voi in acelasi timp! Haideti sa facem ceva pt.a ne ajuta intre noi! Cititi regulament postare forum inainte de a posta!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mihai Sprinceana | Inregistrare | Login

POZE MIHAI SPRINCEANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
elenn
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 55 ani
Mihai Sprinceana / SO Linux&Unix / Configurarea VLAN (Virtual Local Area Network) in Linux Moderat de Cristy89, Houssey, cr3us, fireratbat, profu.info, sade5000
Autor
Mesaj Pagini: 1
Houssey
Moderator

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 260
VLAN este un acronim pentru Virtual Local Area Network. Mai multe VLAN-uri pot co-exista pe un singur switch fizic, care este configurat prin software (comenzi Linux si fisiere de configurare) si nu prin interfata hardware. Hub-urile sau switch-urile conecteaza toate nodurile dintr-un LAN si pot comunica fara a fi nevoie de un router.

Hub-urile si switch-urile conecteaza toate nodurile dintr-un LAN si un nod poate comunica fara a fi nevoie de un router. De exemplu toate nodurile dintr-un LAN A pot comunica intre ele fara a fi necesar un router. Daca un nod din LAN A doreste sa comunice cu un nod din LAN B, trebuie sa folositi un router. Prin urmare, fiecare LAN A, B, C etc. este separate printr-un router.

VLAN dupa cum sugereaza numele combina LAN-uri multiple. Avantajele unui VLAN sunt: performanta, usurinta in management, securitate, trunks, nu trebuie reconfigurate dispozitivele hardware, cand se muta fizic in alta locatie.

Probleme de configurare

Nu toate driverele de retea suporta VLAN. Uneori este necesar sa aplicati un patch driverului.

MTU (Maximum Transmission Unit) poate fi o alta problema. Acesta functioneaza prin anexarea la fiecare frame a unei extensii de antet Ethernet care largeste antetul de la 14 la 18 bytes.

Nu folositi VLAN ID 1 deoarece poate fi utilizat pentru scopuri administrative.

Configurarea VLAN

Vom folosi de exemplu un VLAN ID 5. In acest caz va trebui sa copiem fisierul /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 in /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0.5 folosind comanda:

# cp /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0.5

Deci avem o placa de retea (eth0) si trebuie sa utilizeze traficul de retea anexat pentru VLAN ID 5.

eth0 – interfata de retea reala

eth0.5 – interfata virtual ace utilizeaza frame-uri “untagged”

# vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0.5

Cautati linia DEVICE=ifcfg-eth0 si inlocuiti cu linia DEVICE=ifcfg-eth0.5

Apoi adaugati urmatoarea linie: VLAN=yes.

Deasemenea asigurati-va ca asignati adresa IP corecta fie static sau utilizand DHCP. Salvati fisierul. Stergeti intrarea gateway din toate fisierele de configurare de retea. Adaugati gateway doar in fisierul /etc/sysconfig/network.

Restartati serviciul de retea.

# /etc/init.d/network restart

Daca doriti sa configurati un VLAN cu ID 2 copiati fisierul /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 in /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0.2 si repetati procedura de mai sus din nou.

Utilizarea comenzii vconfig

Aceasta metoda functioneaza perfect cu Red Hat Linux si OpenSuse. Programul vconfig va permite sa create si sa stergeti interfete VLAN intr-un kernel cu suport pentru VLAN. Interfetele VLAN sunt interfete de retea virtuale ce reprezinta retele virtuale intr-un LAN fizic.

Adaugam VLAN cu ID 5 folosind urmatoarea comanda pentru eth0:

# vconfig add eth0 5

Comanda add creaza un dispozitiv VLAN pe interfata eth0 care va rezulta in interfata eth0.5 Puteti utilize comanda ifconfig pentru a vedea informatii despre dispozitiv:

# ifconfig eth0.5

Folositi tot comanda ifconfig pentru asignarea unei adrese IP:

# ifconfig eth0.5 192.168.0.88 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255 up

Pentru a obtine informatii detaliate despre o interfata VLAN rulati comanda:

# cat /proc/net/vlan/eth0.5

Daca doriti sa stergeti o interfata VLAN folositi comanda delete ca in exemplu:

             # ifconfig eth0.5 down
            # vconfig rem eth0.5


_______________________________________
House Music Set`s Me Free!

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la