Mihai Sprinceana
Un forum de programare cu de toate. Va astept sa va inscrieti si sa deveniti moderatori. Oricine este binevenit aici sa se inscrie si sa aiba acces la informatie free! Fiecare este liber sa adauge proiecte programe free etc. Ajutati acest forum sa devina o comunitate puternica unde fiecare invata de la fiecare! Tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati si fiecare contributie se poate dovedi utila in timp! Forumul este free informatia free dk aveti timp liber ajutati si pe ceilalti si invatati si voi in acelasi timp! Haideti sa facem ceva pt.a ne ajuta intre noi! Cititi regulament postare forum inainte de a posta!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mihai Sprinceana | Inregistrare | Login

POZE MIHAI SPRINCEANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angy_2 pe Simpatie
Femeie
21 ani
Constanta
cauta Barbat
21 - 63 ani
Mihai Sprinceana / SO Linux&Unix / Intelegerea formatului fisierului /etc/passwd Moderat de Cristy89, Houssey, cr3us, fireratbat, profu.info, sade5000
Autor
Mesaj Pagini: 1
Houssey
Moderator

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 260
Acesta este un fisier text care stocheaza informatii  esentiale legate de conturile din sistem, dandu-ne cateva informatii utile cum ar fi ID utilizatorului, ID grupului, directorul de baza, shell, etc. Adesea contine si parolele criptate pentru fiecare cont. In general are permisie de citire, iar accesul de scriere este valabil numai pentru superuser.

            O inregistrare in fisierul /etc/passwd contine o linie pentru un utilizator si are urmatoarea forma:

Name:Password:USerID:PrincipleGroup:Gecos:HomeDirectory:Shell


            Atributele dintr-o inregistrare sunt separate de cate un character “:”. Din acest motiv, nu trebuie sa utilizati un character “:” in orice atribut. Atributele sunt definite dupa cum urmeaza:


             Name – specifica numele de login al utilizatorului. Numele utilizatorului trebuie sa fie un sir unic de 8 bytes (1 – 32 caractere) sau mai putin. Exista o serie de restrictii la numirea utilizatorilor si anume numele nu poate incepe cu – (dash), + (semnul plus), @ (semnul at), sau ~ (tilda). Nu puteti utilize cuvintele cheie ALL sau default in numele unui utilizator. Suplimentar, nu utilizati nici unul din urmatoarele caractere in cazul unui nume utilizator: : “ # = \ / ? ‘ ` , . Parametrul nume nu poate contine caractere spatium, tab sau enter.

            Password – contine un * (asterisk) sau un “x” indicand ca parola criptata este stocata in fisierul /etc/shadow ce nu este accesibil utilizatorilor obisnuiti. Daca acest camp este gol utilizatorul se poate loga fara parola.

            UserID – specifica ID numeric unic al utilizatorului. Acest ID este utilizat pentru controlul accesului. Valoarea este un intreg zecimal unic. Valoarea 0 este rezervata pentru contul de root, cele de la 1 la 99 sunt rezervate pentru conturi predefinite, iar cele de la 100 la 999 sunt disponibile pentru utilizatori obisnuiti.

           PrincipleGroup – specifica ID grupului principal al user-ului. Acesta trebuie sa fie ID numeric al unui grup in baza de date a utilizatorilor sau un grup definit de un serviciu de informatii din retea (NIS). Valoarea este un numar zecimal intreg.

            Gecos – specifica informatii generale despre utilizator care nu sunt necesare sistemului, ca de exemplu: numele real al utilizatorului, un numar de telefon, etc. Valoarea este un sir de caractere. Campul Gecos poate contine inregistrari multiple separate prin virgule, si nu poate contine caracterul “:”.

            HomeDirectory - specifica calea completa catre directorul de baza al utilizatorului. Acesta este directorul in care utilizatorul se logheaza prima data pe system si care contine programe si fisiere de configurare specifice utilizatorului. Daca utilizatorul nu are definit un director de baza, este utilizat directorul de baza al utilizatorului guest. Valoarea acestui parametru este un sir de caractere.

             Shell – specifica programul initial sau shell-ul care este executat dupa ce utilizatorul invoca comanda login sau su. Daca utilizatorul nu are definit un shell, este utilizat shell-ul system /usr/bin/sh. Valoarea este un sir de caractere ce poate contine argumente de pasat programului initial.

            Cu toate ca /etc/passwd implicit poate fi citit de utilizator, poate fi modificat doar de catre utilizatorul root. Principala sic ea mai singura cale, este de a fi modificat prin utilizarea comenzilor adduser si userdel, care sunt folosite de utilizatorul root pentru a adauga si a sterge utilizatori din sistem. Poate fi modificat si direct cu un editor de text; oricum in acest caz trebuie avut mare grija la editare, deoarece erori neinsemnate pot cauza probleme, si ar trebui facuta o copie de siguranta preventiv.

Exemplu de inregistrare in /etc/passwd:

cioby:x:1000:100:Ciobanu Cristian:/home/cioby:/bin/bash


Pentru mai multe informatii cititi pagina de manual a comenzii passwd(5).


_______________________________________
House Music Set`s Me Free!

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la