Mihai Sprinceana
Un forum de programare cu de toate. Va astept sa va inscrieti si sa deveniti moderatori. Oricine este binevenit aici sa se inscrie si sa aiba acces la informatie free! Fiecare este liber sa adauge proiecte programe free etc. Ajutati acest forum sa devina o comunitate puternica unde fiecare invata de la fiecare! Tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati si fiecare contributie se poate dovedi utila in timp! Forumul este free informatia free dk aveti timp liber ajutati si pe ceilalti si invatati si voi in acelasi timp! Haideti sa facem ceva pt.a ne ajuta intre noi!
Cititi regulament postare forum inainte de a posta!
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Mihai Sprinceana | Inregistrare | Login
POZE MIHAI SPRINCEANA
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: lavinia.monica pe Simpatie
| Femeie 24 ani Timis cauta Barbat 26 - 67 ani |
|
Conan
Moderator
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 198
|
|
Deşi atāt OSI cāt şi TCP īncearcă să definească/modeleze acelaşi lucru, şi anume procesul de comunicare īntre două entităţi, se pune firesc īntrebarea: care din ele este mai bun? Din păcate, pe cāt de simplă este īntrebarea, pe atāt de complicat şi controversat este răspunsul. O dovadă ``materială'' īn acest sens o constituie cartea intitulată ``Open Systems Networking: TCP/IP and OSI'' publicată īn cadrul prestigioasei edituri Addison-Wesley care dezbate acest subiect pe parcursul a... 600 pagini! Să īncercăm şi noi să identificăm, īntr-un spaţiu mult mai restrāns, cāteva dintre asemănările şi deosebirile care leagă cele două modele.
O importantă asemănare īntre OSI şi TCP/IP o constituie faptul că ambele sunt modele conceptuale ale procesului de comunicare. Din păcate această asemănare simplă şi evidentă conţine şi o primă deosebire fundamentală: OSI este general, permiţānd explicarea oricărui proces de comunicare, īn timp ce TCP/IP-ul nu reuşeşte să modeleze perfect decāt procesul de comunicare folosit īn Internet.
O altă importantă asemănare īntre cele două modele o reprezintă faptul că ambele conţin o stivă de niveluri care sunt legate īntre ele prin noţiunea de serviciu (ceea ce ştie să facă un nivel), interfaţă (modul īn care serviciile sunt oferite nivelui superior) şi protocol (modul īn care sunt efectiv implementate serviciile). Dacă OSI reuşeşte să facă o distincţie clară īntre aceste trei elemente, pentru TCP/IP ele nu reprezintă deloc un element vital.
Īncă o asemănare ar mai putea fi identificată: ambele modele s-au bucurat de o răspāndire largă. Şi de această dată urmează un ``din păcate'', pentru că, dacă modelul OSI īşi datorează popularitatea faptului că permite explicarea teoretică a oricărui proces de comunicare, TCP/IP-ul este faimos prin succesul răsunător al Internetului, reţea care se bazează pe el.
După cum a devenit deja clar, deşi OSI s-a dorit un model ideal, care să ajute realizarea de paşi rapizi īn evoluţia comunicării, chiar generalitea sa l-a condamat la o existenţă doar īn plan teoretic. De cealaltă parte, TCP/IP-ul a apărut prin descrierea unei situaţii cāt se poate de practice şi, după cum realitatea actuală o arată, nu necesită nici o modificare pentru a satisface īn continuarea nevoile de comunicare ale unei comunităţi tot mai mari şi mai diverse. Tocmai această ``suficienţă'' a făcut un cāştigător din TCP/IP şi un īnvins din OSI pe plan practic: pentru OSI protocoalele care să respecte modelul trebuiau create (şi evident apoi implementate şi folosite). Acest lucru nu s-a mai īntāmplat.
Un alt mod de explicare al eşecului OSI īl reprezintă momentul nefast īn care acesta a apărut. Mai exact, trecerea la OSI ar fi reprezentat pentru multe firme renunţarea la soluţiile deja existente, bazate pe TCP/IP, şi depunerea unui efort considerabil pentru dezvoltarea unora noi, bazate pe noul model.
Din punct de vedere tehnic o diferenţă evidentă dintre cele modele o reprezintă faptul că nivelurile superioare prezente īn OSI sunt comasate īntr-unul singur la TCP/IP. Acest lucru īnsă nu neagă existenţa unor niveluri ca Sesiune sau Prezentare, ci doar demonstrează că ele sunt suficient de ``personale'' pentru aplicaţii pentru a nu necesita o standardizare. Acest lucru poate fi uşor pus īn evidenţă de analiza oricărei aplicaţii Internet.
O altă diferenţă tot de ordin tehnic o reprezintă faptul că OSI-ul descrie două tipuri de protocoale, orientate conexiune şi fără conexiune, la nivelul reţea şi doar unul, cel orientat conexiune, pentru nivelul transport. TCP/IP-ul merge exact īn direcţia opusă, oferind doar un protocol fără conexiune la nivel reţea şi ambele tipuri de protocoale pentru nivelul transport. Acest lucru dă mai multă putere aplicaţiilor care pot astfel să īşi aleagă protocolul cel mai potrivit.
O altă deosebire de ordin tehnic care complică OSI-ul e faptul că anumite operaţii, cum ar fi de exemplu verificările de integritate, sunt realizate de mai multe ori īn cadrul unor niveluri diferite. Nu vom detalia mai mult implicaţiile acestui lucru, īnsă merită reţinut că a fost demonstrat că locul cel mai potrivit pentru controlul erorilor este la un nivel cāt mai īnalt.
Şi, pentru a pune punct cu o concluzie acestei comparaţii: fiecare din cele două modele īşi are rolul său īn acoperirea nevoilor de modelare. Sau, mai puţin formal, putem zice că unul rulează bine pe hārtie iar altul īn realitate.
Figura 1. Comparatie intre OSI si TCP-IP
19KB
Modificat de Conan (acum 16 ani)
|
|
pus acum 16 ani |
|