Mihai Sprinceana
Un forum de programare cu de toate. Va astept sa va inscrieti si sa deveniti moderatori. Oricine este binevenit aici sa se inscrie si sa aiba acces la informatie free! Fiecare este liber sa adauge proiecte programe free etc. Ajutati acest forum sa devina o comunitate puternica unde fiecare invata de la fiecare! Tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati si fiecare contributie se poate dovedi utila in timp! Forumul este free informatia free dk aveti timp liber ajutati si pe ceilalti si invatati si voi in acelasi timp! Haideti sa facem ceva pt.a ne ajuta intre noi! Cititi regulament postare forum inainte de a posta!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mihai Sprinceana | Inregistrare | Login

POZE MIHAI SPRINCEANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
Mihai Sprinceana / Retele / Despre LAN(Local Area Network) Moderat de Houssey, andreeamp, costin1920, fireratbat, ozzywz4rd, profu.info, sade5000
Autor
Mesaj Pagini: 1
Conan
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 198
Reţele de tip LAN (Local Area Network) reprezintă cea mai comună implementare a tehnologiei reţelelor pentru firmele de mărime mică-medie. O astfel de reţea se caracterizează prin:
• operare într-o arie geografică limitată;
• permite accesul utilizatorilor la medii de transmisie cu lăţime de bandă mare;
• oferă conectivitate continuă pentru serviciile locale ;
• conectează fizic echipamente adiacente.
Dacă privim acest tip de reţele prin prisma sistemelor de operare ce pot fi folosite, vom putea clasifica aceste reţele în peer-to-peer şi reţele bazate pe servere.
Reţelele peer-to-peer nu implică existenţa unui server care să asigure serviciile în reţea. Fiecare dintre calculatoarele reţelei poate îndeplini şi funcţia de server. Utilizatorul este cel care hotărăşte ce periferic sau informaţie doreşte să fie accesată şi de ceilalţi membri ai reţelei. Acest tip de reţele se pretează cel mai bine pentru firmele mici, unde, datorită complexităţii relativ reduse a activităţilor, nu este nevoie de servicii sofisticate.
La polul opus, reţelele bazate pe server(e) implică existenţa cel puţin a unui calculator care să joace rolul de server. În acest caz, informaţiile care trebuie partajate în cadrul firmei vor fi gestionate de server. Aceasta este soluţia adoptată de majoritatea firmelor şi ca urmare a posibilităţii gestionării centralizate a securităţii reţelei. Serverele dintr-o astfel de reţea pot îndeplini următoarele roluri:
• servere de fişiere şi imprimare - oferă un suport sigur pentru toate datele companieişi gestionează tipărirea la imprimantele partajate în reţea;
• servere pentru aplicaţii - asigură componenta cu acelaşi nume pentru aplicaţiile client-server. Exemple de astfel de servere: Web-serverele, serverele pentru baze de date;
• servere de mail - gestionează mesajele electronice pentru clienţii unei reţele ;
• servere pentru gestiunea securităţii - asigură securitatea unei reţele locale când aceasta este conectată la o reţea de tipul Internetului. Pot fi incluse în această categorie firewall-urile, proxy serverele ;
• servere pentru comunicaţii - asigură schimbul de informaţii între reţea şi clienţii din afara acesteia (accesul prin dial-up, de exemplu).
Pentru desemnarea manierei de proiectare a unei reţele se foloseşte termenul topologie. Trebuie să precizăm că există două tipuri de topologii: fizică şi logică. Topologia fizică a unei reţele se referă la configuraţia mediilor de transmisie, a calculatoarelor şi a perifericelor. Topologia logică reprezintă metoda folosită pentru transferul informaţiilor de la un calculator la altul. Despre aceste topologii vom discuta pe larg într-un alt capitol. Pentru moment, facem o scurtă trecere în revistă a topologiilor fizice:
• bus (magistrală );
• star (stea);
• ring (inel);
• tree (arbore).

Reţele de tip magistrală (Bus)

Topologia magistrală este cea mai simplă modalitate de conectare a calculatoarelor într-o reţea: un singur mediu de transmisie (cablu) la care se conectează toate calculatoarele şi perifericele, denumite în continuare noduri. Fiecare calculator verifică dacă informaţiile pe care le primeşte îi sunt adresate sau nu.

Avantaje

-Uşurinţă în conectarea calculatoarelor.

-Necesarul de cablu este redus.

Dezavantaje

-Reţeaua nu funcţionează dacă apar întreruperi în cablu. Este nevoie de terminatori la ambele capete ale cablului.

-Problemele sunt greu de identificat dacă reţeaua cade.

Reţele de tip stea (star)

Într-o astfel de reţea, fiecare nod este conectat direct la un hub sau concentrator.
Informaţiile sunt transmise de la calculatorul sursă către cel destinaţie prin intermediul hubu-lui. Acesta este principalul dispozitiv care gestionează şi controlează funcţiile reţelei.

Reţele de tip inel (ring)
Din exterior, o astfel de reţea seamănă foarte mult cu o reţea star. Din punctul de vedere al topologiei logice însă, MAU (Multistation Access Unit) este dispozitivul care permite informaţiilor să treacă de la un nod la altul în cadrul unui inel comunicaţional.

Reţele de tip arbore (tree)
Topologia de reţea tree combină caracteristicile topologiilor bus şi star. Nodurile sunt grupate în mai multe topologii star care la rândul lor sunt legate la un cablu central. Acestea pot fi considerate topologiile cu cea mai bună scalabilitate.

Avantaje

-Segmentele individuale au legături directe.

Dezavantaje

-Lungimea maximă a unui segment este limitată. Dacă apar probleme pe conexiunea principală, sunt afectate toate calculatoarele de pe acel segment.

Modificat de Conan (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la