Mihai Sprinceana
Un forum de programare cu de toate. Va astept sa va inscrieti si sa deveniti moderatori. Oricine este binevenit aici sa se inscrie si sa aiba acces la informatie free! Fiecare este liber sa adauge proiecte programe free etc. Ajutati acest forum sa devina o comunitate puternica unde fiecare invata de la fiecare! Tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati si fiecare contributie se poate dovedi utila in timp! Forumul este free informatia free dk aveti timp liber ajutati si pe ceilalti si invatati si voi in acelasi timp! Haideti sa facem ceva pt.a ne ajuta intre noi! Cititi regulament postare forum inainte de a posta!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mihai Sprinceana | Inregistrare | Login

POZE MIHAI SPRINCEANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AlessyaDaniela
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 50 ani
Mihai Sprinceana / Retele / Componentele routerului şi moduri de configurare Moderat de Houssey, andreeamp, costin1920, fireratbat, ozzywz4rd, profu.info, sade5000
Autor
Mesaj Pagini: 1
Conan
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 198
Componentele routerului şi moduri de configurare

Tehnic vorbind, routerul este un calculator care selectează cel mai bun traseu (path) şi gestionează comutarea pachetelor între două reţele diferite. Un router poate fi configurat în mai multe moduri :
    • de la un terminal în timpul instalării sale;
    • via un modem, folosind un port auxiliar;
    • de la un terminal virtual (VTO-4), după ce a fost instalat în reţea;
    • de pe un server TFTP din reţea.
Să vedem, în continuare, care sunt componentele interne ale unui router:
• RAM/DRAM - reprezintă memoria în care se păstrează tabelele de rutare, cache-ul ARP, fast switching cache-ul şi „coada" pe care o formează pachetele ce urmează a fi rutate. RAM oferă, de asemenea, memoria de lucru necesară (chiar dacă sună a pleonasm) fişierelor de configurare a routerului. în momentul întreruperii alimentării cu tensiune a routerului sau restartării acestuia, conţinutul RAM se pierde!
    • NVRAM - Memorie RAM nonvolatilă, păstrează fişierele startup/backup ale routerului. După cum îi spune şi numele, nu se pierde dacă routerul nu mai este alimentat cu tensiune.
    • Flash - memorie ROM reprogramabilă, păstrează imaginea sistemului de operare şi microcodul acestuia. Permite actualizarea software-ului fără a se schimba chipurile procesorului. Poate păstra versiuni diferite ale sistemului de operare.
    • ROM - conţine instrumente de diagnosticare, un program bootstrap şi sistemul de operare. Dacă se doreşte upgrade la IOS, trebuie înlocuite chip-urile microprocesorului.
    • Interfeţe ~ reprezintă conexiunile reţelei prin care pachetele intră şi ies din router. Pot fi amplasate direct pe placa de bază sau în module separate.
La o primă vedere, cam aşa stau lucrurile. Cum însă RAM-ul este componenta cea mai importantă a routerului, trebuie să o privim cu mai multă atenţie.


Această memorie reprezintă principala zonă de lucru a unui router. La pornire, în memoria ROM se execută un program bootstrap ce realizează anumite teste şi încarcă lOS-ul în memorie (aveam în vedere IOS-ul folosit de routerele CISCO). Autoritatea executivă sau EXEC reprezintă una dintre componentele cele mai importante ale CISCO IOS. EXEC este cea care primeşte şi execută comenzile prin care administratorul configurează routerul.
Memoria RAM este folosită şi pentru păstrarea fişierului de configurare activă, a tabelelor ARP şi a tabelelor de rutare. Conţinutul fişierului de configurare poate fi afişat prin intermediul unui terminal sau al unei console. O versiune a acestui fişier este păstrată şi în NVRAM. Acest fişier este încărcat în memorie la fiecare iniţializare a routerului. Despre informaţiile conţinute de acest fişier vom discuta în paginile următoare.
Spre deosebire de fişierul de configurare, imaginea IOS nu poate fi afişată pe ecranul unui terminal. Această imagine este de obicei executată în memoria RAM. Sistemul de operare este organizat în rutine ce gestionează sarcinile asociate diferitelor protocoale: transferul datelor, gestiunea tabelelor şi a bufferelor, actualizarea tabelelor de rutare, executarea comenzilor introduse etc.
Indiferent de modul în care este accesat (de la o consolă, prin intermediul unei sesiuni Telnet), un router se poate afla în diferite moduri care să ofere funcţionalităţi diverse:
    • Modul user EXEC - este modul în care un utilizator poate să vizualizeze anumite informaţii despre router, dar nu poate efectua nici o schimbare asupra stării acestuia.
    • Modul privileged EXEC - este modul în care se pot introduce comenzi de testare şi debug, se poate examina în detaliu starea routerului, se poate lucra asupra fişierelor de configurare şi se pot accesa celelalte moduri de configurare.
• Modul setup - este modul care permite crearea primei configurări a routerului de la promptul unei console.
• Modul global configuration - este modul în care se obţine accesul la comenzile de configurare.
• Modul RXBOOT - este un mod de întreţinere care se foloseşte mai ales în cazul pierderii
parolelor.


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la