Mihai Sprinceana
Un forum de programare cu de toate. Va astept sa va inscrieti si sa deveniti moderatori. Oricine este binevenit aici sa se inscrie si sa aiba acces la informatie free! Fiecare este liber sa adauge proiecte programe free etc. Ajutati acest forum sa devina o comunitate puternica unde fiecare invata de la fiecare! Tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati si fiecare contributie se poate dovedi utila in timp! Forumul este free informatia free dk aveti timp liber ajutati si pe ceilalti si invatati si voi in acelasi timp! Haideti sa facem ceva pt.a ne ajuta intre noi! Cititi regulament postare forum inainte de a posta!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mihai Sprinceana | Inregistrare | Login

POZE MIHAI SPRINCEANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Elena01 la Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Braila
cauta Barbat
19 - 31 ani
Mihai Sprinceana / Retele / Adsl Moderat de Houssey, andreeamp, costin1920, fireratbat, ozzywz4rd, profu.info, sade5000
Autor
Mesaj Pagini: 1
andreeamp
Moderator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 27
1. Introducere


Tehnologia DSL (Digital Subscriber Line) este o tehnologie de transmisie media pe cabluri de cupru, care aduce informaţia în bandă largă la staţiile de lucru cu ajutorul sistemului telefonic. Clasa de protocoale xDSL este se referă generic la mai multe protocoale de tip DSL cum ar fi ADSL, HDSL, RADSL, SDSL etc. Conexiunea DSL oferă teoretic 8.448 Megabits pe secundă, dar de cele mai multe ori conexiunile individuale oferă o viteză începând de la 512 Kbps şi până la 1544 Mbps download şi 128 Kbps upload.
            Unul din cele mai importante avantaje ale tehnologiei DSL este acela că permite providerilor de reţea Network Service Provider (NSP) şi utilizatorilor deserviţi folosirea infrastructurii existente.

   



2. Reţeaua telefonică existentă


    Reţeaua telefonică actuală reprezintă o investiţie uriaşă de capital, care a avut loc pe parcursul aproximativ al unui secol. În timp reţelele telefonice au suferit numeroase modernizări şi modificări ale infrastructurii pentru a profita de avantajele avansării tehnologiei transmisiilor şi comunicaţiilor.
    Orice discuţii despre creşterea vitezei serviciilor de date trebuie să înceapă cu o examinare a topologiei, a serviciilor existente si a reţelei fizice.
De acasă sau de la serviciu suntem interconectaţi prin media din fire de cupru (UTP) la distribuitor Main Distribution Frame (MDF). MDF reprezintă punctul central în care se întâlnesc toate conexiunile din companie.
    Birourile centrale sunt interconectate printr-o reţea inter-CO. Această  reţea constă din Digital Acces şi Cross-Connect System (DACS) şi echipament de transmisie T/E. Inter-CO a fost modernizată prin implementarea ultimei tehnologii în fibră optică.
    În figură e reprezentată o reţea telefonică tipică.





2.1 Accesul în reţea

    Accesul în reţea constă din conexiunile locale şi echipamentul asociat care conectează utilizatorii la cel mai apropiat oficiu central (CO). Actualmente se estimează aproape 700 milioane de linii de acces prin fire de cupru de la utilizatorii casnici sau instituţii către reţeaua publică telefonică în întreaga lume. Mai mult de 95% din accesele locale sunt formate dintr-o pereche de fire de cupru care suportă POTS.
    Prin definiţie POTS este conceput pentru transportul conversaţiilor vocale, aceste linii suportă frecvenţe de la 0 Hz la 3.400 Hz. Această bandă a suportat doar apeluri vocale sau modem-uri analogice a căror viteză a ajuns recent la aproximativ 57 Kbps.



                       3. Tehnologii xDSL

                      3.1 Concepte de bază DSL

PTSN şi conexiunile reţelelor locale au fost concepute pentru a permite transmisii pe canale analogice de voce de 3.400 Hz. De exemplu telefoanele, fax-modem-urile, modem-urile limitează transmisia prin reţeaua locală la linia telefonică la spectrul de frecvenţe existent între 0 Hz şi 3400 Hz. Aceasta înseamnă că cea mai mare rată de transfer folosind acest spectru de 3.400 Hz este mai mică decât 56 Kbps cu rată optimă semnal-zgomot.
DSL foloseşte plaje mai largi de frecvenţe decât canalele de voce. Astfel de implementare necesită transmiterea informaţiei pe o plajă largă de frecvenţe de la capătul conexiunii la alt periferic care recepţionează semnalul de frecvenţă largă de la capătul îndepărtat al conexiunii. Eliminarea barierei de 3.400 Hz e teoretic posibilă, dar practic trebuiesc luate in considerare unele limitări provenite din suportul fizic.

    Trei dintre cerinţele dominante ce trebuie avute în vedere sunt:

1.    Atenuation- pierderile provocate de diminuarea puterii semnalului analogic sau digital la trecerea acestuia prin mediul fizic. Atenuarea mare poate duce la imposibilitatea recuperării semnalului la celălalt capăt al mediului. În special semnalele de frecvenţă înaltă sunt afectate de atenuare mult mai mult decât cele de joasă frecvenţă. O cale de minimizare a atenuării o reprezintă folosirea de cabluri mai groase cu rezistenţă electrică mai redusă. Cablurile mai groase au rezistenţă mai redusă decât cele subţiri, ceea ce înseamnă o mai mică atenuare a semnalului, semnalul putând fi astfel transmis pe o distanţă mult mai mare. Altă cale de micşorare a efectului atenuării este de a insera repetoare de semnal pe parcursul traseului datelor. Aceste aparate pot mări puterea semnalului. Tehnicile dezvoltate recent de modulare avansată pot de asemenea să ajute la minimizarea atenuării.

2.    Crosstalk – se referă la interferenţa dintre canale. Interferenţa dintre cablurile învecinate are un impact negativ asupra performanţelor. Near-end crosstalk (NEXT) apare când transmiterul emite un semnal şi un transceiver la capătul apropiat de linie prin cuplare inductivă “aude” semnalul respectiv. Far-end crosstalk (FEXT) apare când transmiterul emite un semnal şi un transceiver la capătul distant de linie prin cuplare inductivă “aude” semnalul respectiv.

3.    Bridged taps – extensii neterminate ale conexiunilor cauzează pierderi de conexiune în jurul porţiunii lungimii de undă a frecvenţei din lungimea extensiei. Deoarece lungimea de undă şi frecvenţa reprezintă o relaţie de proporţionalitate inversă, extensiile scurte au un impact mai mare asupra serviciilor de bandă îndepărtată iar extensiile lungi asupra celor de bandă apropiată.







                         3.2Asimetria în tehnologia DSL


Studiile au relevat că se poate transmite semnalul pe o distanţă mai mare de la CO la utilizator decât în direcţie inversă, din cauza efectului de crosstalk care e mult mai dominant în conexiunile de cupru ale părţii companiei telefonice decât la partea utilizatorului îndepărtat, acest fenomen apare datorită faptului existenţei mai multor fire de cupru care induc fiecare crosstalk, distanţa dintre acestea micşorându-se cu cât ne apropiem de CO.Altă cale de a obţine avantaje din caracteristicile liniei telefonice este de a ne asigura că transmitem la o frecvenţă joasă de la utilizator, rezultând o atenuare mai mică decât la frecvenţe înalte, ceea ce asigură recepţionarea cât mai bună a semnalului când ajunge în zona gălăgioasă a CO.
Perifericele care au fost concepute să suporte acest concept de viteză mare de la CO la utilizator şi viteză scăzută de la utilizator la CO sunt numite periferice de subscriere digitală asimetrică (ADSL).

Frecvenţa spectrului ADSL:





Digital subscriber line acces multiplexer (DSLAM)
Este folosit pentru interconectarea mai multor utilizatori DSL la o reţea de viteză înaltă. DSLAM este conectat la o reţea cu mod de transfer asincron (ATM), care poate realize transmisii de date la rate de ordinal gigabit-ilor. La celălalt capăt a fiecărei transmisii, DSLAM demultiplexează semnalul şi îl trimite la conexiunea DSL aferentă.




4.     Diferite tipuri de xDSL


Există câteva tipuri diferite de xDSL, fiecare dezvoltat în funcţie de cerinţele din mediul de implementare respectiv. Cel mai bine acestea pot fi împarţite după metoda de modulare folosită la codificarea datelor.



4.1 ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line)

    Din punct de vedere al utilizatorului, ADSL oferă abilitatea de a transmite şi recepţiona informaţii digitale la viteză mare. Cum sugerează şi numele, serviciul este asimetric. În cazul ADSL, asimetria provine de la faptul că lărgimea benzii este împărţită pentru a permite realizarea ratei de biţi într-o direcţie mai mare decât în alta.
    Forma asimetriei constă în faptul că semnalele cu frecvenţa înaltă sunt transmise de la CO la utilizatori şi semnalul de joasă frecvenţă de la utilizatori la CO. Cel mai mare trafic este realizat când un utilizator foloseşte browser-ul de internet sau descarcă fişiere. Traficul realizat prin cererea formulată de utilizator este foarte scăzut pe când răspunsul din partea internetului poate conţine milioane de biţi de date. Conexiunea utilizatorului poate fi optimizată pentru traficul asimetric prin alocarea unei benzi mai largi pentru download şi unei-a mai înguste pentru upload.
            Pe scurt ADSL se poate defini ca o tehnologie folosită pentru utilizatorii care au nevoie să recepţioneze o cantitate mult mai mare de informaţie decât vor transmite
    Rata maximă de download ce se poate obţine folosind această tehnologie este de 6.144 kbps pentru download, iar rata maximă pentru upload este de 640 kbps. Deoarece există un proces de control al reţelei care foloseşte 64kbps, rata efectivă de upload este de 576 kbps.
    Figura următoare ilustrează modul de ataşare a modemului ADSL la o reţea telefonică standard în paralel cu echipamentul telefonic analogic existent. Deoarece serviciul este asimetric, modemurile folosite la cele două capete ale liniei diferă semnificativ.

   


Modem ADSL conectat la bucla locală

    ADSL foloseşte fregvenţe mai înalte decât telefoanele analogice care operează în reţea, dar soluţia ADSL este mult mai complexă decât doar o aplicaţie de folosire a frecvenţei mai înalte deoarece nu există două conexiuni care să aibă exact aceleaşi caracteristici. Astfel abilitatea transportului de semnal depinde de distanţă , tipul de cabluri folosite şi nivelul interferenţelor electrice.
    Când modemul ADSL este pus în funcţiune, acesta verifică linia pentru depistarea caracteristicilor acesteia şi alege tipul de comunicare folosind tehnici optime pentru această linie. În particular ADSL foloseşte o schemă cunoscută sub denumirea de Discret Multi Tone modulation (DMT), care combină multiplexarea divizoare a frecvenţei şi tehnica de multiplexare inversă.
            Multiplexarea divizoare a fregvenţei în DMT e implementată prin divizarea lărgimii de bandă in 286 de frecvenţe separate sau subcanale din care 255 fregvenţe folosite pentru download, 31 folosite pentru upload şi 2 folosite pentru controlul informaţiei. Conceptual se comportă ca şi cum ar exista câte un modem care să ruleze pentru fiecare subcanal în parte, având fiecare flux purtător sau propriu modulat. Purtătoarea este poziţionata la intervale de 4.1325 khz pentru a evita interferenţa dintre canale. Mai mult, pentru a evita interferenţa cu semnalele telefonice, ADSL foloseşte frecvenţe de peste 4 khz. Când este pus în funcţiune sistemul ADSL, ambele capete verifică frecvenţele disponibile pentru a determina care semnale nu deranjează şi care crează interferenţe. Adiţional, pentru selectarea frecvenţei, ambele capete verifică calitatea semnalului la fiecare frecvenţă şi în funcţie de calitatea semnalului selectează schema de modulare. Rezultatul adaptării constă dintr-o tehnologie robustă care se poate adapta automat la diferitele condiţii de mediu. ADSL nu garantează o rată precisă de transfer de date. ADSL poate doar garanta că va face atât cât linia îi oferă condiţii de operare, rata de download variază între 32 kbps şi 6.4 mbps.
ADSL standarde :
Nume Standard     Denumirea comună     Downstream rate     Upstream rate
ANSI T1.413-1998 Issue 2 ANSI T1.413-1998 Numarul 2
ADSL     8 Mbit/s 8 Mbit / s     1.0 Mbit/s 1,0 Mbit / s
ITU G.992.1 ITU G.992.1
ADSL ( G.DMT ) ADSL (G. DMT)
12 Mbit/s 12 Mbit / s     1.3 Mbit/s 1,3 Mbit / s
ITU G.992.1 Annex A ITU G.992.1 Anexa A
ADSL over POTS ADSL peste POTS     12 Mbit/s 12 Mbit / s     1.3 MBit/s 1,3 Mbit / s
ITU G.992.1 Annex B ITU G.992.1 Anexa B
ADSL over ISDN ADSL peste ISDN     12 Mbit/s 12 Mbit / s     1.8 MBit/s 1,8 Mbit / s
ITU G.992.2 ITU G.992.2
ADSL Lite ( G.Lite ) ADSL Lite (G. Lite)
4.0 Mbit/s 4,0 Mbit / s     0.5 Mbit/s 0,5 Mbit / s

ITU G.992.3/4 ITU G.992.3 / 4
ADSL2     12 Mbit/s 12 Mbit / s     1.0 Mbit/s 1,0 Mbit / s
ITU G.992.3/4 Annex J ITU G.992.3 / 4 anexa J
ADSL2     12 Mbit/s 12 Mbit / s     1 Mbit/s 1 Mbit / s
ITU G.992.3/4 Annex L Note1 ITU G.992.3 / 4 L anexa Note1
RE-ADSL2     5 Mbit/s 5 Mbit / s     0.8 Mbit/s 0,8 Mbit / s

ITU G.992.5 ITU G.992.5
ADSL2+ ADSL2 +     24 Mbit/s 24 Mbit / s     1.0 Mbit/s 1,0 Mbit / s
ITU G.992.5 Annex L Note1 ITU G.992.5 anexa L Note1
RE-ADSL2+ RE-ADSL2 +     24 Mbit/s 24 Mbit / s     1.0 Mbit/s 1,0 Mbit / s
ITU G.992.5 Annex M ITU G.992.5 anexa M
ADSL2+M ADSL2 + M     24 Mbit/s 24 Mbit / s     2 Mbit/s 2 Mbit / s




4.2 RADSL (Rate Adaptive Digital Subscriber Line)

Si RADSL este un modem xDSL adaptativ la orice rată, dar mai specific, se referă la un standard privat de modulare elaborate de Globespan Semiconductor. Foloseşte amplitudine de purtătoare joasă şi modularea fazei (CAP).

    4.3 HDSL (High-bit-rate Digital Subscriber Line)


    Tehnologia HDSL este o înlocuire transparentă a liniei repetoare T-1 în planul distribuţiei. Permite semnale DS-1, (serviciul care multiplexează 24 de apeluri telefonice (1.544 mbps rată de date)) să fie transportate pe o distanţă de până la 3,7 km pe cabluri de cupru fără a fi nevoie de repetoare.
             HDSL foloseşte două perechi de cabluri de cupru pentru transmisii ful duplex, folosind eliminarea ecourilor, fiecare pereche de cabluri transportă 784 kbps. Rata scăzută de biţi permite o graniţă scăzută a frecvenţei de operare, aceasta reducând pierderea canalului şi NEXT.
    Tehnologia HDSL foloseşte standardul 2810 Bellcare de codare a liniei (doi binary 1 quaternar) definit de Bellcare TA-210, o schemă de modulare în amplitudine de nivel 4 plus.
    Hardware-ul bazat pe HDSL poate fi instalat la CO ca şi sistem de transport localizat aproape de DS-1. Este integrat în platforma multimedia acces/transport, bazată pe rata optică sincronă.



4.4 SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line)
   

Sistemele de transcivere pot atinge viteza totală de linie T1 sau E1 într-o singură buclă la o distanţă aproximativă şi pot să depăşească sistemul HDSL de 2 bucle. Această implementare de o singură pereche a T1 sau E1 HDSL este numită SDSL.
            Un avantaj faţă de HDSL este acela că foloseşte o singură pereche de cabluri şi are abilitatea de a suporta din plin T1 sau E1.



4.5 HDSL 2

   
HDSL 2 a fost proiectat pentru a transporta semnal T1 la 1.544 Mbps pe o singură pereche de cabluri de cupru.

HDSL 2 foloseşte OPTIS. Deoarece upload-ul şi download-ul folosesc aceiaşi pereche de cabluri, HDSL 2 este denumit câteodată SHDSL, totuşi diferă de acesta prin aceea că HDSL 2 nu are o opţiune de adaptare automată a ratei
4.6 VDSL (Very High Speed DSL)


    Cea mai nouă variantă de DSL este VDSL. Fiind încă în dezvoltare, capabilităţile finale nu pot fi încă stabilite cu fermitate, dar se presupune lărgime de bandă pentru download apel standard până la 52 Mbps şi lărgime de bandă simetrică până la 26 Mbps.


Sumarul tipurilor xDSL:

DSL Type    Description    Data Rate
Downstream;
Upstream    Distance Limit    Application
IDSL    ISDN Digital Subscriber Line    128 Kbps    5.5 Km on 24 gauge wire    Similar to the ISDN BRI service but data only (no voice on the same line)
G.Lite (same as DSL Lite)    "Splitterless" DSL without the "truck roll"    From 1.544 Mbps to 6 Mbps , depending on the subscribed service    5.5 km on 24 gauge wire    The standard ADSL; sacrifices speed for not having to install a splitter at the user's home or business
HDSL    High bit-rate Digital Subscriber Line    1.544 Mbps duplex on two twisted-pair lines;
2.048 Mbps duplex on three twisted-pair lines    3.7 Km on 24 gauge wire    T1/E1 service between server and phone company or within a company;
WAN, LAN, server access
SDSL    Symmetric DSL    1.544 Mbps duplex (U.S. and Canada); 2.048 Mbps (Europe) on a single duplex line downstream and upstream    3.7 Km on 24 gauge wire    Same as for HDSL but requiring only one line of twisted-pair
ADSL    Asymmetric Digital Subscriber Line    1.544 to 6.1 Mbps downstream;
16 to 640 Kbps upstream    1.544 Mbps at 5.5 Km;
2.048 Mbps at 4.9 Km;
6.312 Mpbs at  3.7 Km;
8.448 Mbps at 2.7 Km    Used for Internet and Web access, motion video, video on demand, remote LAN access
RADSL    Rate-Adaptive DSL from Westell    Adapted to the line, 640 Kbps to 2.2 Mbps downstream; 272 Kbps to 1.088 Mbps upstream    Not provided    Similar to ADSL
VDSL    Very high Digital Subscriber Line    12.9 to 52.8 Mbps downstream;
1.5 to 2.3 Mbps upstream;
1.6 Mbps to 2.3 Mbps downstream    1.5 Km at 12.96 Mbps;
900 m at 25.82 Mbps; 300 m at 51.84 Mbps    ATM networks;
Fiber to the Neighborhood

5.Generalitati:

Conectarea ADSL reprezintă o soluţie optimă pentru companiile mici sau mijlocii care apreciază calitatea şi siguranţa unui serviciu cu bandă garantată, dar au alocat un buget scăzut pentru Internet. Serviciul este de asemenea recomandat şi persoanelor fizice cu volum mare de trafic internaţional, ce au nevoie de o conexiune broadband, dar cu un minim garantat.
Serviciul ADSL este oferit pe suport linie telefonică partajată RomTelecom. Astfel, pe aceeaşi linie telefonică se utilizează atât serviciul de voce (telefonie clasică furnizat de RomTelecom, cât şi serviciile de date (acces Internet) ale Vip Net.
ADSL (Asymmetrical Digital Subscriber Line) este o ramură a tehnologiei DSL care exploatează o necesitate uzuală a utilizatorilor Internet. Aproape întotdeauna, volumul de date care vin către client (download) este mai mare decât volumul de date care pleacă de la acesta (upload). Performanţele echipamentelor ADSL permit realizarea de legături la viteza de până la 8 Mbps pentru download şi 1Mbps pentru upload, iar mai nou 26 M / 3 M pentru ADSL2+, ele folosind o tehnică de codare digitală, neinterferând astfel cu serviciile convenţionale de voce.
In cazul in care testarea diferitelor servicii ADSL ale unor companii (ce "uita" sa specifice ca banda contractata nu este garantata) v-au generat sentimente de frustare, va recomandam serviciile noastre cu banda garantata.

6. Avantajele ADSL:
ADSL este "rate-adaptive", viteza adaptându-se funcţie de distanţă şi de caracteristicile liniei. Viteza scade în cazul în care caracteristicile liniei o cer, în funcţie de calitatea acesteia (zgomot, impedanţă, etc.).
lărgime de bandă garantată: topologia reţelei permite garantarea unei benzi minime, indiferent de încărcarea reţelei ;
posibilitatea de integrare a serviciilor: folosind o singură conexiune, se pot integra mai multe servicii, cum ar fi Internet, Voice over IP, Videoconferinţă, precum şi telefonia clasică, prin integrare costurile companiei reducându-se semnificativ ;
posibilitatea de dezvoltare de conexiuni private de tip VPN-uri: există posibilitatea de dezvoltare la nivel metropolitan sau naţional a reţelelor private virtuale. Companiile mari care au mai multe sedii vor putea realiza astfel conexiuni foarte rapide între locaţiile distante ale sale.
securitate sporită, faţă de reţelele de tip CATV sau faţă de abonamentele prin cablare directă Ethernet, tehnologia ADSL permiţând separarea logică a abonaţilor.

Pentru înţelegerea modului de conectare, accesaţi următoarea reprezentare grafică


7.Acoperire

Serviciile ADSL pot fi furnizate deocamdată abonaţilor RomTelecom ce au instalată o linie telefonică principală din 12 centrale.
Aceste sunt: Victoria, Dacia, Dorobanţi, Piaţa Victoriei (Iorga), Băneasa, Sud-Est (Vitan), Colentina 1, Est (Dimitrov), Iancului, Piscului, 11 Iunie, Sud-Vest (Puişor). Pentru acces în alte centrale faţă de cele enumerate mai sus, vă recomandăm o soluţie de tip SDSL.

8.Specificaţii

mărime canal down-link / up-link: 512 K / 128 K până la 2 M / 512 K, funcţie de contract
bandă internaţională garantată : 512 K / 1,5 M / 2 M, funcţie de contract ;
bandă metropolitană nelimitată, de mărimea canalului de transport
1 - 3 conturi mail de max. 30 M cu acces POP3 sau prin Webmail ;
găzduire site personal în limită a 10 M – 20 M ;
echipamentul de conectare ADSL şi splitter-ul aferent sunt puse la dispoziţie gratuit pe toată durata contractului ;
1-3 adrese IP publice ;
pagină de monitorizare trafic.

9.Echipament

Un calculator de tip PC cu o interfaţă de retea Ethernet, cu diferite sisteme de operare (Windows 9X/Me/NT4/2000/XP/2003, Mac Intosh, Linux, FreeBSD, Unix, etc.), precum şi o linie telefonică principală RomTelecom ce va fi partajată pentru oferirea ambelor servicii (voce şi Internet).


pus acum 16 ani
   
RiKardo
Membru nou

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2
Uite un modem router excelent:
   


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la